Chlamydia trachomatis

A leggyakoribb szexuális úton átvihető fertőzés sajnos még napjainkban sem kap megfelelő figyelmet, holott jelentősége éppen a fiatalok között rendkívüli. A Chlamydia trachomatis egy apró, a gazdasejteken belül szaporodó baktérium, ami első lépésben a méhszáj gyulladását okozza, de felfelé terjedve kismedencei gyulladást, majd a petevezetőt károsítva meddőséget eredményezhet.

Szexuális úton terjed, ugyanakkor nemcsak a fertőző fiú partner, de a megfertőzött lány is eleinte tünetmentes maradhat. Jelentkezhet bővebb, gennyes hüvelyváladék, de a baktérium ennek hiányában is megtelepedhet a nemi szervek nyálkahártyáján, s ha a petevezetőt is eléri, úgy annak elzáródását okozva meddőséget eredményez. Amennyiben a lezáródás nem teljes, úgy a petesejt és hímivarsejt találkozása létrejöhet, de a megtermékenyített petesejt továbbítása akadályozott lesz, s méhen kívüli terhesség következhet be. Ilyenkor a megtermékenyített petesejt nem jut el a méh üregébe, a petevezetőben marad, s itt ágyazódik be. Itt azonban a beágyazódás feltételei nem adottak, a petevezető megsérül, s akár életet veszélyeztető vérzés is kialakulhat. Nem ritka megbetegedésről van szó, s elsősorban fiatalok között gyakori: egyes adatok szerint a 18-24 év közötti szexuálisan aktív fiatalok 25-30%-ban is kimutatható.

A Chlamydia fertőzés a nőgyógyászati vizsgálat során vett kenetből igazolható -s ha jelen van- néhány napos kezeléssel gyakorlatilag teljes biztonsággal gyógyítható. Ehhez azonban feltétlenül szükséges jelentkeznie nőgyógyászati vizsgálaton. Különösen fontos odafigyelni új partner esetén, ilyenkor mindenféle fertőzés kockázata lényegesen nagyobb. Különösen alkalmi kapcsolat esetén a megelőzés fontos része gumi óvszer használata. Ez nemcsak a nem kívánt terhesség ellen nyújt védelmet, de az aktus teljes hossza alatt alkalmazva megakadályozza a szexuális úton terjedő kórokozók átjutását!

<< Vissza