Endometriosis

Az endometriosis döntően a nemi teljesség korában lévő nőket érintő, sajnos számos szempontból mind a mai napig nem teljesen tisztázott természetű kórkép. A kifejezés a méhnyálkahártya latin elnevezéséből, az "endometrium" szóból származik. Az endometrium a méh üregének belső rétege, amely a menstruációs ciklus alatt fokozatosan megvastagszik, majd a menzesz - havi vérzés - alkalmával lelökődik. Endometriosisban ilyen méhnyálkahártya található a szervezet más részeiben is, a méh üregén kívül. A kóros helyen lévő méhnyálkahártya szigetek okozhatnak alhasi fájdalmakat, meddőséget és más problémákat is. Elvileg a szervezet bármely részén előfordulhatnak, azonban mégis van néhány olyan hely a hasüregben, ahol különösen gyakran kialakulnak. Ilyen hely a petefészek, a petevezető, a méh külső felszíne és a hasüreg legmélyebb pontja. Ritkábban jelentkeznek a hugyhólyagban, a beleken, vagy a külső nemi szerveken. Egészen kivételesen a hasüregen kivül is előfordulhatnak ilyen méhnyálkahártya szigetek.

Az endometriosis lényege tehát, hogy a szervezetben egyébként normálisan meglévő szövet kóros helyen található. Ezek a méhnyálkahártya szigetek ugyanúgy reagálnak a nő szervezetében végbemenő hormonális változásokra, mint maga az endometrium. A menzeszhez közeledve megnagyobbodnak, bevérzések keletkezhetnek bennük, így különböző méretű tömlők alakulhatnak ki. Bizonyos esetekben ezek a tömlők megrepednek, tartalmuk szétkenődik a hasüregben. Így egyrészt tovaterjed az endometriosis, másrészt a tömlők tartalma a környező szervek között összenövéseket hoz létre, számos problémát okozva ezzel.

Az endometriosis kialakulásának több lehetséges magyarázata van, pontos oka azonban nem ismert. A menzesz alatt a lelökődő méhnyálkahártya normális esetben a méhszájon keresztül a hüvely felé távozik. Az egyik legrégebbi elképzelés szerint endometriosis úgy jöhet létre, hogy a lelökődő méhnyálkahártya egy része a petevezetőn keresztül a hasüregbe jut, és ott megtelepszik.


Milyen tüneteket okozhat?

Az endometriosis leggyakoribb tünete a fájdalom. Az alhasi fájdalom különösen erős lehet közvetlenül a menzeszt megelőzően, illetve menzesz alatt, jelentkezhet közösülés közben. Szintén gyakori a vérzészavar és a meddőség. Ugyanakkor tudni kell, hogy az endometriosis semmiképpen nem jelent egyúttal meddőséget is, a két kórkép viszonya ennél sokkal bonyolultabb. A betegségben szenvedők 30-40%-ánál probléma a meddőség, ugyanakkor a gyermektelenségnek sok egyéb oka is lehet. A további tüneteket befolyásolja a méhnyálkahártya szigetek elhelyezkedése: a belek közelében lévő elváltozások például bélműködési zavart, székrekedést, esetleg véres székletet okozhatnak. A panaszokra általánosságban jellemző, hogy erősségük összefüggést mutat a menstruációs ciklussal: menzesz alatt és közvetlenül előtte kifejezettebbek.

A fájdalom mértéke nem feltétlenül áll arányban az endometriosis kiterjedésével. Néha egészen apró elváltozás okoz komoly panaszokat, máskor jelentős endometriosis mellett is teljesen panaszmentes a páciens.


Kivizsgálás

Az endometriosis gyanúja az orvosban elsősorban a beteg panaszai alapján merül fel. A nagyobb endometriosis nőgyógyászati vizsgálatnál a hüvelyen keresztül esetleg tapintható. Egészen hasonló jellegű lehet azonban számos egyéb, a belső nemi szerveket érintő kórkép is. Az elvégzett ultrahang vizsgálat néha segíthet a diagnózis pontosabbá tételében, azonban egyértelmű igazolást a laparoszkópia adhat.

A laparoszkópia (hastükrözés) altatásban végzett kisebb műtéti beavatkozás, melynek során egy vékony csövön keresztül megtekintjük a belső nemi szerveket. Előzetesen a nagyobb biztonság érdekében a hasüreget gázzal töltjük fel és a has bőrén kb. egy centiméteres nyíláson át vezetjük be az optikai rendszerrel ellátott csövet. A műtét során nemcsak az endometriosist, de a hasonló panaszokat okozó egyéb kórképeket is lehet igazolni vagy kizárni. A beavatkozást természetesen kórházi - klinikai osztályon végezzük. A NAP Rendelő mindkét orvosa speciális jártassággal bír a laparoszkópia területén. (Kérjük olvassa el a laparoszkópiáról szóló tájékoztatónkat!)


Kezelés

Az alkalmazott kezelés az elmúlt években sokat változott. Jelenleg legjobb eredmény a gyógyszeres és a műtétes kezelés együttes alkalmazásával érhető el. A gyógyszeres terápia egyrészt a kellemetlen panaszok megszüntetésére, másrészt az alapbetegség kezelésére szolgál. Az első csoportba tartoznak a fájdalomcsillapítók, görcsoldók, míg a másodikba a különböző hormonkészítmények. Szerencsére az elmúlt években jelentősen bővült a rendelkezésünkre álló gyógyszerek köre. Segítünk kiválasztani az Ön számára legmegfelelőbbet.

A műtétes kezelés lényege a kóros területek eltávolítása. Ez ma már sok esetben nem jelent hasmetszéssel járó nagyműtétet, gyakran a fent részletezett hastükrözés útján is elvégezhető. Súlyosabb vagy szövődményes esetekben a hasműtétet választjuk. Ha a beteg szülni már nem szeretne, a kóros területeken kivül a méh és az egyik, vagy mindkét petefészek eltávolítása jelenthet végleges megoldást. Ezt elsősorban idősebb betegeinknél alkalmazzuk, súlyos panaszok esetén, közös előzetes megbeszélést követően.


Kedves betegünk!

Ez a rövid ismertető csak a leglényegesebb információkat tartalmazhatja az endometriosisról. Elolvasása után Önnek számos kérdése lehet, ezekkel forduljon bizalommal hozzánk, mindenben segítségére leszünk mihamarabbi gyógyulása érdekében.

<< Vissza