Fogamzásgátlás

FOGAMZÁSGÁTLÁS Jóllehet a gyermekáldás minden időben a párkapcsolat kiteljesedését jelentette, a nők évezredek óta a legkülönfélébb módszerekkel védekeznek a teherbe esés ellen. A fogamzásgátlás lehetővé teszi, hogy a gyermek születését a nő vagy a házaspár a lehető legkedvezőbb időpontra tervezze.

Általánosan igaz, hogy a fogamzásgátlás legtöbbször a nők gondja, pedig nem kellene, hogy így legyen. A boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolatokban nem szabad gondot okoznia a fogamzásgátlás őszinte megbeszélésének, amikor is kiderülhet, hogy célszerűbb, ha a férfi védekezik. Az azonban igaz, hogy a több választási lehetősége a nőknek van.

Ismertetésüket célszerű talán a természetes módszerekkel indítani, amelyekhez sem segédeszköz, sem hatóanyag, tehát a szervezet életébe semmilyen külső beavatkozás nem szükséges. Ezeket követik majd az egyszerű eszközök, végül a cikk második részében az orvosi szakértelmet igénylő módszerek.


Megszakított közösülés

Mindig a terhesség-megelőzés legelterjedtebb módszere volt, ugyanakkor az egyik leghatástalanabb is: 25 százalékos a sikertelenségi mutató, ami azt jelenti, hogy évente négy nő közül egy teherbe esik. Ezt a módszert általában azok a párok alkalmazzák, akiknek az utolsó pillanatban nincs más lehetőségük. Tény az is, hogy egészségkárosító hatása nincs, és nem kerül semmibe, csak némi kényelmetlenségbe.


Elhúzódó szoptatás

A szoptatás a gyermekágyból való felépülés után valóban késlelteti az első tüszőrepedést, amelynek időpontja egyénileg nagy eltéréseket mutat. A módszer ezért nem megbízható. Szülés után már 25 nappal bekövetkezhet tüszőrepedés és terhesség, még szoptatás mellett is.


Naptármódszer

Az Ogino-Knaus-módszer időszakos tartózkodást jelent a nemi élettől. (Az aktusra a 19. nap és a következő ciklus 9. napja között kerülhet sor.) A kockázat nagy, mivel kevés nőnek van teljesen szabályos ciklusa.


Hőmérőmódszer

A fogamzóképes időszakokat a hőmérsékletváltozás alapján lehet meghatározni. Tüszőfázisban, a ciklus első felében a testhőmérséklet 37 fok alatt marad, és jellemző ingadozásokat mutat. Ovulációt követően a progeszteron hatására az ébredési alaphőmérséklet, - amit szájban vagy végbélben (de mindig ugyanott!) felkelés előtt, még az ágymelegben kell mérni -, 0,2-0,4 fokkal, 37 °C-ra vagy annál magasabbra emelkedik. Ha a hőmérséklet három napon át magas, könnyű teherbe esni. A petesejt 24 órán át életképes. Sajnos az ovuláció bekövetkeztére nem lehet a hőmérsékletingadozásból előre következtetni, ezért fél idő előtt óvszer vagy a nemi élettől való tartózkodás szükségeltetik. Szigorú önfegyelmet, pontos napi mérést és feljegyzést igényel, de mindezt betartva, helyesen alkalmazva egészen hatékony (1-2% !) és az egészségre teljesen ártalmatlan.

Az orvosi gyakorlatban a fogamzóképesség-zavarok eredetének tisztázására is nélkülözhetetlen módszer.


Gumióvszer (kondom)

Férfiak számára a gumióvszer a legegyszerűbb, legelterjedtebb és legmegbízhatóbb fogamzásgátló eszköz. Gyógyszertárakban, nagyobb áruházakban, illatszerboltokban könnyen beszerezhető. Helyes alkalmazásával 95 százalékos hatékonyságot érhetünk el. Előnye, hogy véd a nemi betegségek ellen, a mai napig egyedül a kondom nyújt hatásos védelmet az AIDS ellen.

A kondomot a merev hímvesszőre kell felhúzni, közvetlenül a behatolás előtt. Az óvszer megakadályozza, hogy a hímivarsejtek a hüvelybe kerüljenek. Nagyon fontos, hogy a férfi a behatolást megelőzően felvegye az óvszert, és az ondó kilövellése után, az elernyedés előtt visszahúzza a hímvesszőt. Ekkor a kondom alsó részét a hímvesszőhöz kell szorítani, nehogy ondóváladék kerüljön a hüvelybe.


Hüvelyi fogamzásgátlás - irrigálás

A nő vízsugár kíséretében spermaölő szert juttat a hüvelyébe egy applikátorral az ondó kilövellését követően.

Az eljárás azzal a veszéllyel jár, hogy a vízsugár éppenséggel még gyorsabban a méhbe hajtja az ondósejteket. A módszer hatásfoka csak 60 százalékos, arról nem is szólva, hogy megfosztja a nőket az orgazmus teljességétől, s végül az oldódás fázisától, ráadásul a hüvelynek sem tesz jót. Manapság egyre inkább hatékonyabb módszerek váltják föl.


Korszerű megoldás

Van azonban korszerű hüvelyi módszer is. A hüvelyi, hormonmentes fogamzásgátló film huszonegynéhány évvel ezelőtt magyar orvos találmánya volt, majd az eszköz új, korszerű formában Amerikából tért vissza. A hormonmentes hüvelyi fogamzásgátló készítmény, a "film" a kondomhoz hasonlóan spermaölő (nonoxynol-9) anyagot tartalmaz.

Ha betartják az előírásokat, kellő védelmet nyújthat a teherbeesés ellen. Fiatal, még nem szült nők, szoptatós kismamák és mindazok alkalmazhatják, akik nem szednek tablettát, vagy nem használhatnak méhen belüli fogamzásgátló eszközt. A négyzet alakú filmet kétrét hajtva kell mélyen a hüvelybe helyezni, a film ott feloldódik, és egy órára biztosítja a védelmet. Sem a nőt, sem a férfit nem zavarja aktus közben. Az USA-ban ez az egyik leggyorsabban terjedő hormonmentes fogamzásgátló módszer.


Spermaölő szerek (spermicidek)

Ezek olyan habok, kenőcsök, zselék, illetve szivacsok, amelyek elpusztítják a hímivarsejteket. Nyolc-tíz perccel a közösülés előtt kell a hüvelybe őket. Hatásuk átlagosan három órán át megmarad. Ismételt közösülések esetén újra fel kell helyezni az anyagokat. Kivétel a spermiumölő készítménnyel átitatott szivacs, amely huszonnégy órán keresztül nyújt védelmet. A közösülés után legalább nyolc óráig nem szabad kimosni a hüvelyt. Helyes alkalmazás mellett rendkívül hatékony eljárás.


Diafragma (pesszárium)

Ez a kerekded, kupola alakú óvszer gumiból készül, szélébe rugalmas gyűrűt helyeznek. A nő helyezi fel a hüvelyébe, elzárva vele a méhnyakat. Rendszerint spermaölő zselével együtt alkalmazzák, és így igen hatékony fogamzásgátló eszköz (95 százalékban sikeres). Felhelyezése azonban meglehetősen nehézkes, mivel gondos előkészületeket igényel, és alapos anatómiai ismereteket feltételez. A gyenge hüvelyizomzatú nő nem tudja megtartani a pesszáriumot. A viselésével járó apró kényelmetlenségek miatt elsősorban olyan nők számára ideális, akiknek ritkán van szexuális kapcsolata.


Hormonális fogamzásgátlás, tabletták

A fogamzásgátló tabletták iránt a rendszeres szexuális életet élő nők körében van a legnagyobb igény. Ma már a tizenévesek között is egyre gyakoribb a rendszeres fogamzásgátlás. A hormontartalmú szerek felírását minden esetben nőgyógyászati vizsgálatnak és rákszűrésnek kell megelőznie. Ha a nő családjában felfedezhető trombózisra való hajlam - a hormonális fogamzásgátlás egyik legfontosabb ellenjavallata -, akkor ma már speciális vizsgálat is végezhető, melynek segítségével a vérből kimutatható egy bizonyos génelváltozás megléte.

Vannak ugyanakkor pozitív mellékhatásai is, több is, mint negatív: megelőzhető velük a méhen kívüli terhesség, csökken a menstruációs vérveszteség, és így a vérszegénység is, rendeződik a menstruációs ciklus. A petefészek és a méhbelhártya rosszindulatú daganatainak valószínűségét csökkenti.

A hatásmechanizmus lényege, hogy szedés során csökken a petefészek hormonális működése, s nem jön létre peteérés.

A különböző fogamzásgátló tabletták hatásfoka csaknem 100%-os. A tablettaszedés alatti vagy közvetlenül a szedés befejezése után bekövetkező fogamzás a születendő babára nézve nem jelent genetikai kockázatot.


A fogamzásgátló tabletta

A fogamzásgátló tabletta kétféle hormonális hatóanyagot tartalmazhat: mesterségesen előállított ösztrogént (tüszőhormon-komponens) és progeszteront (sárgatesthormon-komponens), amely a tüszőrepedés (ovuláció) gátlásával fejti ki hatását a női szervezetben. Az egyes hormonkomponensek megléte vagy aránya az egyes tablettafajtáknál más és más. Javallataikat és ellenjavallataikat, valamint a mellékhatásokat is külön, komponensekként érdemes megismerni, majd mérlegelni.

Az ösztrogén-hatást röviden így foglalhatjuk össze: Az agyalapi mirigy FSH (tüszőserkentő hormon) és LH (sárgatest serkentő hormon) termelését gátolva megakadályozza a petesejtet tartalmazó tüsző érését és az ovulációt, gátolja a petesejt méhnyálkahártyába való beágyazódását, és a korai terhesség megtartásához elengedhetetlen sárgatest működését.

A progesztagén-hatás miatt a méhnyak nyákja sűrűvé, átjárhatatlanná válik a spermiumok számára, csökken a hímivarsejtek megtermékenyítő képessége, a pete nem tud beágyazódni, az ovuláció is gátolt.

A kétféle komponenst tartalmazó tabletták között megkülönböztetünk egy- és háromfázisú tablettákat. Az egyfázisúnál minden egyes tabletta ugyanolyan hormonösszetételű. A háromfázisúak pedig háromféle kombinációban tartalmazzák a tüsző- és a sárgatesthormont, így "utánozzák" a normális női ciklus során bekövetkező változásokat.

A normál dózisú tabletták 50 µg, a kis dózisúak 20-35 µg szintetikus ösztrogént és progeszteront tartalmaznak.

Vannak olyan, ún. minipillek, melyek csak kevés szintetikus progeszteront tartalmaznak, így nyilván csak ennek a hatásával is bírnak: egyrészt elvékonyítják a méh nyálkahártyáját, másrészt sűrűbbé teszik a méhnyaknyákot.


Az esemény utáni tabletta

Ma Magyarországon több ilyen készítmény is használatos. Ezek közt van olyan gyógyszer, amelyből egyszeri közösülés után 1 tablettát kell bevenni, majd nyolc óra múlva még egyet. Havonta legfeljebb négy tablettát lehet bevenni. Más esemény utáni készítmény esetében a közösülést követő 72 órán belül 2 tablettát kell bevenni, majd 12 óra múlva újabb 2 tablettát. E módszerek hatásfoka 95 százalék lehet, ha betartják a megjelölt időhatárokat, s ha valóban csak egyetlen aktusra került sor. A hormonok megakadályozzák a pete beágyazódását a méh nyálkahártyájába. Hangsúlyozni kell, hogy ezek a szerek csak sürgősségi fogamzásgátlóként javasolhatók (pl. váratlan szexuális kapcsolat, kondom sérülése, nemi erőszak stb. esetén), mivel az említett két nemi hormont tartalmazzák a megfelelő kombinációban, de sokkal nagyobb dózisban.

Alkalmazási idejétől függően befolyásolja a tüszőrepedést, akadályozza a fogamzást, illetve a beágyazódást. A beágyazódott megtermékenyített petesejtre már nincs hatással. Magzati ártalmat nem okoz.


Progeszteron-injekció

A készítményt 12 hetente injekcióval juttatják a női szervezetbe. Szülés után ajánlott azoknak, akiknek a spirál felhelyezésére várniuk kell. Alkalmazzák továbbá endometriózis betegségben (a méhnyálkahártya rendellenes helyeken történő előfordulása), miómák (jóindulatú méhizom-daganat) vagy más méhbántalmak esetében is. Cikluszavarokat okozhat.


Méhen belüli fogamzásgátló eszközök

A felnőtt, már szült nők a méhen belüli eszközöket is igénybe vehetik. Fiatalkorban, különösen, ha a méh még kicsi vagy fejletlen, nem célszerű ezen eszközök alkalmazása.

Viszonylag új a hormontartalmú méhen belüli fogamzásgátló eszköz, amely helyileg erős hormonhatást fejt ki.: a méhnyak csatornájának nyákmennyisége csökken, viszkozitása nő, így az ondósejtek és a kórokozók nem tudnak feljutni a méhbe. Ha mégis megtermékenyülne a petesejt, akkor az eszköz a méhnyálkahártyába való beágyazódását akadályozza meg.

A ciklus bármely időszakában felhelyezhető. Úgynevezett sürgősségi fogamzásgátlóként is alkalmazható. Ha védekezés nélküli közösülés történt, és ezután 5-6 napon belül felhelyezi az orvos, akkor a megtermékenyült petesejt nem tud beágyazódni a méh nyálkahártyájába. Az eszköz aktív hatóanyaga öt éven át biztosítja a fogamzásgátló hatást. Főképp azért előnyös a szervezet számára, mert kis, naponta felszabaduló hormonmennyiségnél is kellően hatékony. Kedvezően ötvözi a hagyományos spirál és a hormonális fogamzásgátlás kedvező hatásait, véd a kismedencei gyulladásoktól. Eltávolítása után a fogamzóképesség azonnal helyreáll.


A spirál

Ezt a kis műanyag eszközt - újabban ezüstözött vagy aranyozott - rézdrót fogja körül. Általában olyan nőknek szokták ajánlani, akik már szültek. A nőgyógyász helyezi fel a méhbe. A modern spirálokat akár öt évre is felhelyezhetik, de bizonyos kutatási adatok arra utalnak, hogy hosszabb ideig is gond nélkül benntarthatók. Régebben attól tartottak, hogy a méhen belüli eszközök a méh gyulladását váltják ki, mára azonban ez a tévhit megdőlt. Így például aszpirin és más gyulladásgátlók is szedhetők spirál használata mellett.

A spirál egyedüli ellenjavallata, a méh gyakori vagy jelenleg is fennálló gyulladása, fertőzése. A spirál hatásfoka megközelíti a tablettákét és használata rendkívül kényelmes. Mindezek alapján korunk ideális fogamzásgátló eszköze. Miután a spirál a helyén van, sem a férfinak, sem a nőnek nem kell többé vigyáznia. Természetesen szükség van az évenkénti nőgyógyászati ellenőrzésre, panasz esetén pedig sürgős kivizsgálásra.

<< Vissza