Humán Papilloma Vírus (HPV)

Ma már népbetegség. A fogamzásgátló tabletták szedésével megszűnt a terhességtől való félelem, s ez gyakoribbá tette a partnerváltásokat, így a HPV terjedését is. A vírusok egy része kizárólag nemi kapcsolat útján terjed, s egész életen át ott marad a hámréteg alapsejtjeiben. A HPV papillómák, azaz szemölcsök kialakulását okozza, amik a fertőzött egyének 90 %-ában - az immunrendszer segítségével - néhány hónap alatt eltűnnek. A ma ismert mintegy 100 HPV genotípuus közül 13 kiemelkedően nagy daganatkeltő hatással rendelkezik. A HPV által keltett daganatok - főként méhnyakrák - esetében 98 %-ban HPV 16 vírus szerepel.

Ne essünk kétségbe HPV fertőzés esetén, hiszen a szemölcsök megjelenésétől a rosszindulatú daganat kialakulásáig 7-15 év telik el !. Először "jóindulatú daganatok", szemölcsök keletkeznek, melyek 70-90 %-át az immunrendszer néhány hónap alatt leküzdi. Mivel a HPV a természetes immunitást bénítja meg, ezért a fertőzést követően sem gyulladás, sem immunválasz nem alakul ki. Ma még sajnos senki nem tudja, hogy miértképtelen az immunrendszer valamennyi HPV fertőzés szaporodását visszaszorítani.


Új védőoltás HPV ellen !

Vancouverben 2005. április 30. és május 5. között tartott 22. Nemzetközi Papillomavírus Konferencián mutatták be az enyhén daganatkeltő, leggyakoribb vírusok elleni, illetve a legveszélyesebb HPV-16 és 18 típust is tartalmazó védőoltásokat. Arról számoltak be, hogy a beoltott asszonyok között tízszer kevesebb daganatot megelőző állapot ill. szemölcs alakult ki, mint az oltatlan asszonyokban. Magyarosrszágon a járványtan szakemberei szerint a fiataloknak még a szexuális élet megkezdése előtt, 12 éves korban a hepatitis B védőoltásokkal együtt lehetne beadni a vakcinát. A megelőzésen túl a kutatók most a fertőzést követő (ún. poszt-expozíciós) védőoltás kifejlesztésén dolgoznak, ami a következő évtizedben egy valódi rákellenes védőoltás lehet.

A HPV fertőzésnél a lényeg: a rendszeres nőgyógyászati ellenőrzés.

<< Vissza