PETEFÉSZEK CISZTÁK

A ciszta szó a görög kystis = hólyag, tömlő kifejezésből származik és legtöbbször folyadékkal telt, hártyával, vagy vaskosabb fallal körülvett képletet jelent. A petefészek ciszta összefoglaló kifejezés és igen sokféle formát takar. Jellemzően még az orvosi irodalomban sincs teljesen egységes és általánosan elfogadott beosztás. Itt jegyezzük meg, hogy a petefészek daganat kifejezés még önmagában nem ad okot ijedtségre, hiszen az orvosok mindent daganatnak nevezhetnek, minek mérete az átlagosat meghaladja és a kifejezés még nem jelent rosszindulatúságot. Szerencsére a fiatal- és fertilis korban jelentkező petefészek tömlők döntő többsége jóindulatú. Lényegesen nagyobb a rosszindulatúság veszélye a változó kor után. Mindenesetre ha a rosszindulatúság lehetősége a vizsgálati leletek alapján felmerül, az mindenképpen mielőbbi hasműtét elvégzését indokolja. Ismertetőnkben a jóval gyakoribb jóindulatú elváltozásokat és azok kezelését tárgyaljuk.

A ciszták kialakulásának több lehetséges magyarázata van, pontos oka azonban nem ismert. Gyakran a tüszőérés folyamatában a tüszőrepedés elmarad, a benne lévő folyadék tovább szaporodik, s így jön létre a funkcionális ciszták döntő többsége. Endometriózis kapcsán is kialakulhat a petefészekben menstruációs váladékhoz hasonló folyadékkal telt tömlő. Ritkán a ciszta számos szövetféleséget, akár fogat vagy szőrszálat is tartalmazhat - ez a dermoid tömlő. A ciszta lehet egy- vagy többrekeszű, teljes egészében folyadékkal telt, vagy szolid részeket is tartalmazó.


Milyen tüneteket okozhatnak?

A kisebb petefészek ciszták legtöbbször tünetmentesek, semmilyen panaszt nem okoznak és csak a nőgyógyászati szűrővizsgálat, vagy egyéb okból elvégzett ultrahang vizsgálat során kerülnek felismerésre.

A nagyobb ciszták feszülést, a környező szervek nyomását, ezáltal fájdalmat okozhatnak. Az alhasi fájdalom fokozódhat mozgásra, jelentkezhet közösülés közben. Szintén előfordulhat vérzészavar, melyet a tömlő hormontartalma okozhat. A fájdalom mértéke nem feltétlenül arányos a ciszta nagyságával. Időnként a ciszták megnagyobbodnak, bevérzések keletkezhetnek bennük, esetleg a tömlő megcsavarodik. Ez utóbbi akár igen heves, késszúrásszerű fájdalmat okozhat. Bizonyos esetekben a tömlők megrepednek, tartalmuk a hasüregbe kerül. Ez átmenetileg kisebb alhasi görcsöt, fájdalmat okozhat, azonban a folyadék az esetek döntő többségében szövődményt nem okoz, a hasüregből nyomtalanul felszívódik.


Petefészek ciszta esetén alkalmazott vizsgálatok

Petefészek ciszta diagnosztizálására legtöbbször nőgyógyászati vizsgálat kapcsán kerül sor. Gyanúja az orvosban a beteg panaszai alapján is felmerülhet. A nagyobb tömlő nőgyógyászati vizsgálatnál a hüvelyen keresztül jól tapintható. Érezhető a ciszta oldalisága, nagysága, külső felszíne, mozgathatósága, azonban a leggyakorlottabb vizsgáló sem tud biztos információt nyerni a tömlő belső tartalmáról. Mivel ez utóbbi igen fontos a további teendők szempontjából, petefészek ciszta esetén a vizsgáló orvos csaknem minden esetben ultrahangvizsgálatot javasol, ami segít a diagnózis pontosabbá tételében. Az ultrahangvizsgálatot általában a pontosabb eredményt adó hüvelyi vizsgálófejjel végezzük. Ilyenkor a méretek pontosítása mellett lehetőségünk van a belső szerkezet megítélésére is. Különösen fontos folyadékkal telt tömlőknél a belső elválasztó falak, a cisztán belüli növekedés kimutatása. Lehetőség nyílik a korábban részletezett tömlő típusok elkülönítésére. Az ultrahang igen megbízható eljárás a ciszták vizsgálatára, így egyéb kiegészítő diagnosztikai módszerre, vérvételre igen ritkán van szükség.


Hogyan kezeljük a petefészek cisztákat?

Az alkalmazott kezelés az elmúlt években sokat változott. Bebizonyosodott, hogy az 5 centiméternél nem nagyobb, egyszerű, egyrekeszű ciszták kezelést legtöbbször nem igényelnek, 1-2 hónap alatt spontán felszívódnak. Ha a páciens teljesen panaszmentes, akár ennél nagyobb tömlő esetén is dönthetünk a várakozás mellett. Ilyenkor a nőgyógyászati vizsgálatot 1-2 hónap múlva megismételjük, és az ekkor talált lelet alapján döntünk a további teendőről. Ha a várakozási idő alatt panaszai jelentkeznének kérjük soron kívül mielőbb jelentkezzen ellenőrzésen! A fokozódó panaszok esetleg a ciszta csavarodására, növekedésére utalhatnak.

Gyógyszeres terápia önmagában a petefészek ciszták kezelésére nem alkalmas, csupán az esetleges társuló panaszok megszüntetésére szolgál, maga a tömlő gyógyszeresen nem tüntethető el. Ha Ön fogamzásgátló tablettát szed, annak szedését nem kell abbahagynia, a megfigyelési idő alatt tovább szedheti. Megfigyelések szerint petefészek ciszták eleve ritkábban alakulnak ki fogamzásgátló tablettát szedő nők körében, sőt felismert cysta mellett kezdett fogamzásgátló elősegítheti a tömlő spontán felszívódását.

Ha a ciszta mérete eleve lényegesen meghaladja az 5 centimétert, a megfigyelési időszak alatt növekedést mutat, belső szerkezeti elváltozások láthatóak benne, vagy panaszokat okoz, kezelőorvosa műtétes beavatkozást javasol majd. Ennek alapvetően három fő formáját alkalmazzuk napjainkban. Mindhárom beavatkozást ambulanter kivizsgálást követően, fekvőbeteg intézetben, megfelelő érzéstelenítés mellett végezzük:
A kezelés optimális módját, a választandó mütéti beavatkozást, annak lényegét a leletek birtokában Önnel természetesen részletesen megbeszéljük, közösen választjuk ki a legmegfelelőbb terápiát.


Kedves Betegünk!

Ez a rövid ismertető csak a leglényegesebb információkat tartalmazhatja a petefészek cisztákról. Elolvasása után Önnek számos kérdése lehet, ezekkel forduljon bizalommal hozzánk. Mindenben segítségére leszünk felvilágosítása illetve mihamarabbi gyógyulása érdekében.

<< Vissza