Nőgyógyászati vizsgálat, rákszűrés

Évenkénti ellenőrző vizsgálaton legcélszerűbb a menzesz után néhány nappal jelentkezni, természetesen - ha panasza van, bármikor felkeresheti orvosát. A szokásos tisztálkodáson kívül speciális teendő nincs. Ne használjon a nemi szervekre semmilyen gyógyszert, krémet, mivel ezek nehezítik a pontos értékelést.


A vizsgálathoz egy fülkében deréktól lefelé le kell vetkőzni. Egy speciálisan kialakított nőgyógyászati vizsgálóasztalt használunk, ezen kell háton fekve, térdedet behajlítva elhelyezkedni. Az orvos először megtekinti a külső nemi szerveket, majd egy fémből, vagy műanyagból készült steril eszköz segítségével a hüvelyt és a méhszájat. Az eszköz bevezetése lehet kissé kellemetlen, de fájdalmat semmiképpen nem érez majd. Az eszköz alkalmazása szükséges ahhoz, hogy az egyébként összefekvő hüvelyfalak és a folytatásukban lévő méhszáj megtekinthető legyen. Ehhez egy speciális nagyítót (kolposzkóp) használunk, ami közvetlenül a vizsgálóasztal mellett található. Az ezen keresztül megjelenő kép a mi rendelőnkben egy monitoron is látható. Lehetőség nyílik kenetek vételére, illetve a rákszűrés elvégzésére. Ezek a beavatkozások már semmilyen további kellemetlenséggel nem járnak. Rákszűrés során a kolposzkópos vizsgálat (megtekintés) mellett kenetet veszünk a méhszáj külső és belső felszínéről. A kenetet az asszisztensnő egy kis üveglapra keni, amit később a laboratóriumban mikroszkóp alatt értékelnek, ennek eredményét néhány napon belül megkapjuk. A méhnyak rákszűrés jelentősége azért igen nagy, mivel a rákot megelőző állapotok a méhszájon nagy biztonsággal felismerhetők, és időben elvégzett kezeléssel teljes biztonsággal gyógyíthatóak. A műszer eltávolítása után a nőgyógyász hüvelybe vezetett ujjai segítségével áttapintja a kismedencét, tájékozódik a méh és a petefészkek nagyságáról, helyzetéről, gyulladás, terhesség, egyéb elváltozás meglétéről. Az egész vizsgálat csupán néhány percig tart, a rendelőben töltött idő nagyobb részét beszélgetéssel töltjük majd. Amennyiben semmilyen kóros eltérést nem találunk, úgy a vizsgálat az emlők megtekintésével lezárul, ha szükségesnek látszik, vagy panaszai indokolják, kiegészítő vizsgálatokra kerülhet sor. Ez legtöbbször ultrahangvizsgálatot, vagy későbbi vérvételt jelent.

Befejezésül mód nyílik a talált elváltozások megbeszélésére, tanácsadásra, szükség esetén a fogamzásgátló módszer kiválasztására. Bármilyen kérdése merül fel a vizsgálat kapcsán, azt tegye fel bátran! Nyugodtan érdeklődjön bármilyen, akár nőgyógyászathoz nem szorosan kötődő témáról. Igyekszünk majd legjobb tudásunk szerint válaszolni és segíteni.


A nőgyógyászati vizsgálatot panaszmentes esetben is indokolt évente egyszer, orvosa tanácsa alapján esetleg gyakrabban megismételni. Panaszok jelentkezése esetén természetesen soron kívül jelentkezzen nőgyógyászánál!

<< Vissza